Algemene Richtlijn opbouw Rookkanaal binnendoor

LET OP !!!
Er wordt alleen over de opbouw van elementen gesproken en niet over doorvoeren, brandveiligheid en dergelijke.

Richtlijnen opbouw Rookkanaal binnendoor

Bij de installatie van rookkanalen wordt normaal gesproken altijd begonnen op de verdiepingsvloer, of aan de buitengevel.
Als u binnendoor gaat begint u dus bij het dubbelwandige rookkanaal op de eerstvolgende verdieping boven de kachel. 

LET OP !!! Er wordt alleen over de opbouw van elementen gesproken en niet over doorvoeren of de veiligheid.



Binnen door:
Eerst wordt het onderaansluitstuk ew-dw op het dubbelwandige rookkanaal geplaatst. Leg de verdiepingsondersteuning op zijn plek en bepaal hoever u de dubbelwandige pijp naar beneden wil laten doorsteken. Hoever het rookkanaal door de verdiepingsondersteuning steekt hangt van diverse dingen af. Denk aan de dikte van de vloer, het materiaal van de vloer enz enz.
Als u bepaald heeft hoeveer de dubbelwandige pijp moet doorsteken kunt u de pijp in de verdiepingsondersteuning vast zetten. Als het rookkanaal vast zit kunt u het rookkanaal recht zetten, aan de zijkant kunt u de twee moeren aandraaien om de pijp waterpas vast te zetten.

Als u dit nog niet gedaan heeft kunt u nu de verdiepingsondersteuning op zijn plek zetten en eventueel vast schroeven of kitten.
Als de eerste lengte staat kunt u gaan stapelen, let erop dat de klembanden goed vast zitten maar dat u ze niet dol draait. 
Bij de volgende vloer plaatst u weer een verdiepingsondersteuning en stapelt u gewoon verder. 
Indien er bochten worden gebruikt of het gaat om hoge plafonds moet u tussen de verdiepingsondersteuningen ook nog muurbeugels gebruiken om het rookkanaal goed vast te zetten. 
Ieder element moet worden voorzien van een bevestigingselement zoals verdiepingsondersteuningen en muurbeugels.

Twee opties op de laatste verdieping
Vanaf de bovenste verdiepingsvloer kunnen we recht omhoog door het dak of gaan we verslepen om hoger richting de nok uit te komen (bij een schuin dak). 
Als er een versleping nodig is kunnen we d.m.v. bochten dit realiseren. Als u exact gelijk wilt lopen met het dak en u geen exact 60 of 45 graden dak heeft kunt u ook 2 bochten direct op elkaar plaatsen, daar lengte tussen plaatsen en dan weer twee bochten gebruiken om weer recht omhoog te gaan. Een bocht 15 en 30 graden kan gebruikt worden om een bocht tussen de 15 en 45 graden te maken.
LET OP bochten bij rookkanalen werken andersom dan uw dakhoek. Waar meestal wordt gezegd dat een dak 60 graden is (erg stijl) dan heeft u een 30 graden bocht nodig. 
Let erop dat u wel optijd door het dak gaat. Als u te dicht bij de nok uitkomt kunt u de loodflap niet meer kwijt, de bovenkant van de loodflap moet uiterlijk onder de laatste rij pannen uitkomen. Het is voor de monage het makkelijkst als de loodflap onder de 2e rij onder de nokpan geplaatst kan worden. De bovenste rij ligt vaak erg strak vast door de nokpannen en dan is de kans groter dat er een nokpan zal sneuvelen. 

Versleping op de laatste verdieping
Als u strak langs het dak wilt verslepen zodat het rookkanaal aan het dak hangt moet u de volgende stappen ondernemen vanaf de verdiepingsondersteuning;
Gebruik een schuifpijp om exact op de juiste hoogte onder het dak uit te komen. Gebruik dan 1 of 2 bochten om de juiste helling te maken en zet hier lengte op. Monteer tussendoor muurbeugels voor de stevigheid. Als u hoog genoeg bent gebruikt u weer twee bochten om waterpas uit te komen. 

Het gat maken
Schuin dak;

Als het rookkanaal waterpas staat pakken we de waterpas en kijken we of het element verticaal waterpas staat (recht het dak uit). Als het element waterpas staat zetten we de waterpas recht tegen de pijp naar het dak toe, links, rechts, onder, en boven zetten we een streep op de binnenkant van het dak. Als het goed is hebben we nu de basis voor een ovale vorm. Als u de waterpas niet kwijt kan kunt u ook gebruik maken van een loodlijntje. Het gat moet groter zijn dan het rookkanaal, er moet 7,5cm tussen het (houten) dak en de pijp zitten. Nadat u dus de 4 streepjes hebt gezet moet u deze 75 mm verder zetten en kunt u vanuit die streepjes een ovaal tekenen. TIP maak eerst in het midden een kleiner gaat om te kijken of u niet door een draagbalk of iets dergelijks heen gaat! Als u dit van te voren al ziet kunt u nog met extra bochten gaan werken voordat u het gat in uw plafond hebt zitten. 
Bij een brandvrije doorvoer moet de dikte van het materiaal worden opgeteld.
Als het gat erin zit kunnen de dakpannen worden verwijderd, er moeten eventueel dakpannen worden geslepen.Dit kan eenvoudig door vanaf de liggende dakpannen te meten tot aan de pijp, zijwaarts, boven en onder en van de maat 10mm aftrekken. Zo kun je de pannen makkelijk aftekenen en slijpen. Nu kan je het element op het laatste element plaatsen. 

Als de dakpannen zijn geslepen en of verwijderd zijn kan de pijp vastgezet worden met een dakbevestigingsbeugel. Zorg ervoor dat de pijp waterpas staat voordat u de beugel vast schroeft! Wanneer er geen dak-bevestigingsbeugel bevestigd kan worden dan moet er zo hoog als mogelijk 2 bevestigingspunten worden aangebracht. Als de dakpannen nog niet terug op hun plek liggen kan dan nu gedaan worden en kan de loodflap over het rookkanaal gelegd worden. 
De loodslab monteren
Nadat u de loodlsab over het rookkanaal heeft geschoven moet de bovenkant onder de dakpannen worden geschoven, de loodslab werkt net zoals dakpannen afwaterend (zie foto's). Als het kan, dan is het het makkelijkst om de bovenste dakpannen omhoog te schuiven, de loodslab neer te leggen en de dakpannen er vervolgens overheen te schuiven. 



Als alle dakpannen op hun plek liggen, de loodslab recht ligt en het rookkanaal er waterpas doorheen steekt kunt u gaan beginnen met kloppen.
U mag lood nooit verhitten! Dan gaat het scheuren, kunt u er niks meer mee en zal u een nieuwe dakdoorvoer moeten kopen. Klop met beleid en wees geduldig, als u de tijd neemt om de loodflap in vorm te kloppen zal hij steviger zitten en ziet het er strak uit als u klaar bent. 
Zodra de loodslab klaar is kunt u de stormkraag om het rookkanaal doen en deze naar beneden schuiven tot net boven de rand van de dakdoorvoer. Indien nodig het volgende element plaatsen en als laatste de trekkap erop zetten. Draai de stormkraag aan en kit deze af op de overgang van stormkraag naar rookkanaal.  Doe dit met een EPDM of zuurvrije blanke siliconenkit, EPDM kit heeft hierbij de voorkeur.

Plat dak

  • Nadat u het rookkanaal door het dak heeft gestoken en deze heeft vastgezet met een muurbeugel, verdiepingsondersteuning of een dakbevestigingsbeugel plaatst u de plakplaat over het rookkanaal heen.
  • Teken de plakplaat af op het dak en haal de plakplaat weer weg.
  • Maak de ondergrond goed schoon en vetvrij, gebruik hiervoor wasbenzine of iets vergelijkbaars en eventueel een brander, bij bitumen moet u altijd een brander gebruiken bij epdm is het afhankelijk van de staat van het epdm. In plaats van een brander kan u dit ook doen met een verf-afbrander, houdt er wel rekening mee dat dit langer duurt.
  • Kit net binnen de getekende rand een laag kit helemaal rond. Maak een kit cirkel om het gat en maak tussen de gekitte vierkant en de cirkel een soort sterachtige vorm om vakjes te creëren.
  • Als u alles gekit heeft plaatst u de plakplaat voorzichtig over het rookkanaal heen en op de kit. Duw de plakplaat goed aan zodat de kit eronder uitkomt. Als er ergens geen kit onderuit komt of niet genoeg kunt u hier nog extra kit onder de plakplaat spuiten.
  • Zodra er overal genoeg kit onderuit is gekomen kan u de kit afsmeren zodat het over de plakplaat en het dak zit uitgesmeerd. Zie ook de afbeelding voor een voorbeeld van een gekitte plakplaat.
  • Wanneer de plakplaat helemaal goed zit kunt u de stormkraag over het rookkanaal schuiven totdat deze tegen de bovenkant van de plakplaat zit. Kit de stormkraag ook weer af en smeer de kit weer egaal uit.
  • Zet eventueel de extra lengtes op het rookkanaal en zet de trekkap erop. Als het rookkanaal nog langs een muur verder omhoog moet kunt u het rookkanaal nog extra verstevigen met extra muurbeugels totdat het rookkanaal 50cm boven de hoogste nok uitkomt.
De laatste afwerkingen
Wanneer u buiten klaar bent kunt u binnen alles gaan afwerken. Zorg ervoor dat er in elk gat keramische wol aanwezig is bij de platte plafonds kunt u de dubbelwandige rozetten opplakken of eventueel schroeven. Bij het schuine dak kan de brandseparatieplaat worden vastgeschroefd. Als het plaatmateriaal waarop de brandseparatieplaat wordt gemonteerd niet stevig genoeg is om te schroeven kunt u deze ook kitten. 

Aan de binnenkant kan dan de brandseparatieplaat worden bevestigd, als het plaatwerk van het dak te dun is behalve schroeven ook kitten. Je kan als extra maatregel aan de buiten kant van het gat keramische-wol aanbrengen, niet tegen de pijp maar buitenzijde gat.
 
Ruimte waar het stooktoestel staat:
Dan naar beneden de kachel op zijn plaats met de adapter precies recht onder het rookkanaal. Kan dit niet dan een versleping toepassen. De schuifpijp plaatsen, dit mag een enkelwandige kachelpijp zijn. Het rozet alvast om de pijp heen plaatsen. De pijp uitschuiven tot dat deze goed om het onderaansluitstuk sluit en nu de pijp vastzetten met een klemband of doormiddel van een schroef (eerst even voorboren). Als de pijp vast zit het rozet vast kitten met een montagekit. 

Om bochten extra te fixeren kan er een schroef (zelftapper) worden gebruikt, deze dan door beide delen (man-vrouw) bevestigen.

Heeft u vragen, bel of mail de vestiging waar u het rookkanaal heeft aangekocht.

en kijk natuurlijk verder in Kachel Wiki voor meer weetjes en schets-tekeningen

Raadpleeg ook de installatie- en gebruiksvoorschriften van uw Kachel of Haard.

 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Deze handleiding is ter ondersteuning, de informatie en instructies in deze handleiding zijn onder voorbehoud van druk- en spelfouten.
Er kunnen geen rechten ontleend worden aan deze informatie.