Hier vindt u een informatie over bronnen van fijnstof in Nederland.

De belangrijkste bronnen van fijnstof in Nederland

Fijnstof ontstaat door de verbranding van brandstoffen, slijtageprocessen en de verwerking van materialen. Naast landbouw en gemotoriseerd wegverkeer zijn ook scheepvaart en industrie belangrijke bronnen van fijnstof. Daar is geen discussie over. Alleen was het wel altijd lastig om bij lokale luchtverontreiniging de precieze herkomst te achterhalen. Dat bijna de helft van alle in Nederland aanwezige fijnstof uit het buitenland komt, maakt het er niet makkelijker op. Daarbij zijn er ook nog eens natuurlijke bronnen van fijnstof, zoals de zee (zeezout) en de Sahara (zand).
 

Hoeveel % co2 uitstoot door kachels en haarden

Als wij dit afzetten tegen de totale emissie van 163 Mton CO2, dat draagt het stoken van alle hout en pelletkachels 0,69% bij aan de totale uitstoot van CO2 in Nederland (1.130 Kton/163 Mton). Van de gebouwde omgeving bedraagt het percentage 2,87% (1.130 Kton/42,1 Mton). Door daling van het aantal toestellen (vooral openhaarden) en het houtverbruik is de CO2 uitstoot van houtverbranding sinds 2006 met 55% gedaald (van 2.496 Kton naar 1.130Kton).
Bron: Kennis Instituut NHK december 2018
Het kan te prefereren zijn in de meeste gevallen om de nadruk te leggen op het verbeteren van de op biomassa gebaseerde verwarming van woningen, door deze efficiënter en minder milieu belastend te maken, dan te kiezen voor fossiele brandstoffen, gezien de klimaatsverandering die deze met zich meebrengen. Daarom adviseert de WHO om de best mogelijke technieken daarvoor in te zetten.                       
(bron: Residential heating with wood and coal, World Health Organisation 2015).
Onderzoek toont aan dat een moderne houtkachel (DIN-plus gekeurd, zonder filter) versus een open haard en een oudere houtkachel (beiden voorzien van een elektrostatisch filter), aanzienlijk efficiënter is en veel minder emitteert (uitstoot van afvalstoffen). De open-haard heeft maar een gemiddeld rendement van 25%, de oudere houtkachel van 64% en de DIN plus kachel van 82%.Het fijnstof is bij de openhaard gemiddeld 83 mg/m3 , bij de oudere houtkachel gemiddeld 53 mg/m3 (beiden voorzien van elektrostatisch filter) en bij de DIN-plus kachel 10 mg/m3 (zonder filter)                      
 (bron: Comparative Smoke Emission Test Kiwa gastec at CRE 2015).
In Duitsland is 31% van de fijnstof uitstoot afkomstig van huishoudens. Dat wil zeggen 24.428 ton van in totaal 78.800 ton. De grootste bron is het verkeer met een aandeel van 33.096 ton oftewel 42% (cijfers 2014).            
(bron: HKI 2017).
Het advies is om vervanging te overwegen van open haarden, ongekeurde kachels of verouderde kachels (vuistregel: aanschafperiode van voor 1995 tot 2000). Kachels met alleen een CE-keurmerk voldoen zeker niet altijd aan strenge keuringseisen. Bij aanschaf van een nieuwe kachel is het advies om installaties te kopen die voldoen aan de Ecodesign-normen, die per 1 januari 2022 binnen Europa in werking treed.             
 (bron: Mogelijkheden voor emissiereductie bij houtkachels, ECN 2017).
 

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Deze informatie is ter ondersteuning, de informatie  zijn onder voorbehoud van druk- en spelfouten.
Er kunnen geen rechten ontleend worden aan deze informatie.

Copyright by QkachelS GR